Εισαγωγή σε θάλαμο νοσηλείας
Για την εισαγωγή ασθενούς σε θάλαμο εσωτερικής νοσηλείας, ο θεράπων ιατρός του θα του χορηγήσει έντυπο εισαγωγής. Αφού προμηθευτεί το έντυπο αυτό, θα πρέπει να πραγματοποιήσει εγγραφή στον κεντρικό σταθμό εγγραφών στην ειδική θυρίδα εισαγωγών ασθενών. Εκεί θα παραλάβει τον ιατρικό του φάκελο.

Τι να φέρει και τι όχι κατά την εισαγωγή του ο ασθενής
Ο ασθενής κατά την εισαγωγή του χρειάζεται να προσκομίσει:

 • Το έντυπο εισαγωγής που του έχει δοθεί από το θεράποντα ιατρό του
 • Τυχόν αναλύσεις και εξετάσεις που έχει κάνει
 • Φάρμακα που τυχόν λαμβάνει
 • Κάρτα νοσηλείας
 • Βιβλιάριο υγείας
 • Νυχτικό/πυζάμες και παντόφλες
 • Ξυριστικά, σαμπουάν, χαρτομάντηλα, βούρτσα, πετσέτα
 • Οδοντόπαστα και οδοντόβουρτσα
 • Βιβλία, περιοδικά
 • Λίγα ευρώ

Κατά την εισαγωγή παρακαλείται να μην φέρει:

 • Μεγάλα χρηματικά ποσά, πολύτιμα αντικείμενα και κοσμήματα, γιατί δεν μπορεί το νοσοκομείο να εγγυηθεί την ασφάλειά τους
 • Τρόφιμα και οινοπνευματώδη

Επιστημονικό προσωπικό
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής παρακολουθεί τον ασθενή κατά τη διάρκεια της παραμονής του και παρέχει φροντίδα με βάση το θεραπευτικό πλάνο και ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του. Καθόλη τη διάρκεια της φροντίδας παρέχει ενημέρωση στον ασθενή ή σε εξουσιοδοτημένο άτομο που υποδεικνύει ο ασθενής.

Ο Διευθυντής της Κλινικής και η ομάδα του είναι υπεύθυνοι για τον κάθε ασθενή για όσο χρονικό διάστημα παραμένει στο νοσοκομείο.

Οι θεράποντες ιατροί παρακολουθούν τον/την ασθενή κατά τη διάρκεια της παραμονής του/της, όσο συχνά χρειάζεται, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του/της.

Ο ασθενής μπορεί να ρωτήσει τους θεράποντες ιατρούς για την κατάσταση της υγείας του/της ή για την θεραπεία στην οποία υποβάλλεται.

Παρακαλείται ο ασθενής να αναφέρει στο/η νοσηλευτή/τρια του:

 • Το ιατρικό ιστορικό του (παλαιότερες και υφιστάμενες ασθένειες και χειρουργικές επεμβάσεις).
 • Αν προσβλήθηκε από άλλες μολυσματικές ασθένειες κατά το παρελθόν π.χ. φυματίωση, ηπατίτιδα κλπ.
 • Αν υποφέρει από αλλεργίες.
 • Τα φάρμακα τα οποία ήδη λαμβάνει καθώς και οποιαδήποτε εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή π.χ. στεροειδή ή αντιπηκτικά φάρμακα. Θα πρέπει κατά την εισαγωγή να τα έχει μαζί του. Θα φυλαχθούν από τον/την υπεύθυνο/η νοσηλευτή του θαλάμου εκτός και αν οι ιατροί κρίνουν ότι δεν τα χρειάζεται πλέον, οπόταν σε τέτοια περίπτωση τα φάρμακα δίνονται στους συγγενείς για φύλαξη.
 • · Θέλει να ενημερώσει για τυχόν αλλαγή που επήλθε στην κατάσταση της υγείας του
 • · Οτιδήποτε άλλο τον/την απασχολεί.

Ο θεράπων ιατρός ή ο νοσηλευτής μπορεί να ζητήσει τη φωτογράφιση της κατάστασης του ασθενούς είτε για τον ιατρικό του φάκελο είτε για εκπαιδευτικούς σκοπούς ή επίσης ο χειρουργός του μπορεί να θέλει να βιντεογραφήσει τη χειρουργική του επέμβαση λόγω της ιδιαιτερότητάς της.

Φωτογραφίες και βίντεο μπορούν να ληφθούν στην κλινική, στο θάλαμο ή στο χειρουργείο με τη συγκατάθεση του ασθενούς πάντοτε. Επειδή αποτελούν προσωπικά δεδομένα, προστατεύονται με τον ίδιο τρόπο που προστατεύονται και διαφυλάττονται όλα τα προσωπικά δεδομένα.

Δωμάτια νοσηλείας
Ανάλογα με το πρόβλημα υγείας του ασθενούς και τη διαθεσιμότητα των κλινών, παραχωρείται κλίνη σε τετράκλινο, δίκλινο ή μονόκλινο δωμάτιο.

Πρόληψη Νοσοκομειακών Λοιμώξεων
Οι επισκέπτες πρέπει να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους ή ακόμη να χρησιμοποιούν το κατάλληλο αντισηπτικό πριν και μετά την επίσκεψη τους σε ασθενή. Αντισηπτικό υπάρχει σε όλα τα δωμάτια ασθενών. Επίσης δεν πρέπει να εισέρχονται στους θαλάμους ασθενών όταν οι ίδιοι ασθενούν ή υποφέρουν από κάποια λοίμωξη ή ίωση. Ο αριθμός επισκεπτών να μην υπερβαίνει τα δύο άτομα σε κάθε ασθενή και να τηρείται καθολικά, ώστε να ελαττώνεται η πιθανότητα μετάδοσης μικροοργανισμών.

Όταν υπάρχει ένδειξη για ασθενή με λοίμωξη ή ασθενή του οποίου η άμυνα απαιτεί ιδιαίτερες προφυλάξεις ισχύουν τα ακόλουθα:

1) Επισκέπτες: Nα αναφέρονται στο σταθμό νοσηλείας πριν εισέλθουν στο δωμάτιο.

2) Χώρος ασθενούς: Ιδιαίτερο δωμάτιο νοσηλείας.

3) Χρήση γαντιών: Πριν την είσοδο στο δωμάτιο και αφαίρεσή τους πριν την έξοδο από το δωμάτιο.

4) Υγιεινή χεριών: Πλύσιμο χεριών με αντιμικροβιακό υγρό σαπούνι μετά την αφαίρεση των γαντιών ή αντισηψία με αλκοολούχο διάλυμα.

5) Χρήση μπλούζας: Πριν την είσοδο στο δωμάτιο αν προβλέπεται ότι ο επισκέπτης θα έλθει σε επαφή με τον ασθενή και αφαίρεση της μπλούζας πριν την έξοδο από το δωμάτιο.

Ενημέρωση-Συγκατάθεση
Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας ο ασθενής θα ενημερωθεί για τις διάφορες παρακλινικές εξετάσεις, για θεραπείες στις οποίες θα υποβληθεί ή και για πιθανή χειρουργική επέμβαση. Ακολούθως θα του ζητηθεί η γραπτή συγκατάθεσή του για τη διενέργειά τους. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ασθενούς να αποφασίσει αν θα δώσει η όχι τη συγκατάθεσή του ώστε να υποβληθεί σε οποιαδήποτε εξέταση/θεραπεία/χειρουργική επέμβαση κρίνεται αναγκαία από τους θεράποντες ιατρούς του. Τυχόν προφορική συγκατάθεσή του για τα πιο πάνω θα σημειωθεί στον ιατρικό του φάκελο.

Οι θεράποντες ιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας έχουν την ευθύνη να εξηγήσουν στον ασθενή με τρόπο κατανοητό τη φύση, το σκοπό, τους κινδύνους και τα ωφελήματα της θεραπείας/εξέτασης/χειρουργικής επέμβασης στην οποία θα υποβληθεί.

Η συγκατάθεση–γραπτή ή προφορική–λαμβάνεται εκ των προτέρων. Οι μόνες περιπτώσεις στις οποίες δεν λαμβάνεται η συγκατάθεση του ασθενούς, είναι όταν απειλείται η ζωή του ή όταν δεν είναι σε θέση να δώσει τη συγκατάθεσή του λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του. Συγκατάθεση μπορεί να ληφθεί από άτομα τα οποία είναι άνω των 16 ετών, χωρίς να χρειάζεται να ληφθεί η συγκατάθεση από τους γονείς τους. Κανένα άλλο πρόσωπο δεν δικαιούται να δώσει συγκατάθεση εκ μέρους του ασθενούς, εάν ο ασθενής επικοινωνεί με το περιβάλλον. Στις περιπτώσεις ασθενών που δεν επικοινωνούν με το περιβάλλον, ενημερώνεται σχετικά ο στενότερος συγγενής για την εξέταση/θεραπεία/χειρουργική επέμβαση στην οποία θα υποβληθεί ο ασθενής και πιθανό να ζητηθεί η δική του συγκατάθεση.

Υπηρεσίες σίτισης
Τα γεύματα στο νοσοκομείο συνήθως σερβίρονται στις πιο κάτω ώρες:

 • Πρόγευμα 07:30/08:00
 • Γεύμα 12:00-12:30
 • Δείπνο 17:00

Μέσα στα πλαίσια της αναβάθμισης της ποιότητας των υπηρεσιών σίτισης, βρίσκεται σε εξέλιξη εφαρμογή συστήματος διαχείρισης ποιότητας με βάση το πρότυπο ISO 22000:2005.

Εξιτήριο
Ο ιατρός ή ο/η προϊστάμενος/η του θαλάμου θα ενημερώσει τον ασθενή κατά την ημέρα εισαγωγής του, για την ημέρα που αναμένεται ότι θα λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Μόλις γίνει ενημέρωση για την ακριβή ημερομηνία του εξιτηρίου, παρακαλείται ο ασθενής όπως ενημερώσει με τη σειρά του τους συγγενείς του, ώστε να τον παραλάβουν το συντομότερο δυνατό κατά την ημέρα της απόλυσής του και προτιμότερο όχι αργότερα από τις 12:00 το μεσημέρι. Τυχόν καθυστέρηση στην απελευθέρωση της κλίνης δημιουργεί προβλήματα στους ασθενείς οι οποίοι αναμένουν να γίνουν εισαγωγή.

Την ημέρα της εξόδου από το νοσοκομείο ο ασθενής πρέπει να βεβαιωθεί ότι:

 • Έχει μαζέψει όλα τα προσωπικά του αντικείμενα.
 • Έχει προμηθευτεί από το Φαρμακείο του νοσοκομείου τα φάρμακα που οι θεράποντες ιατροί συνέστησαν για συνέχιση της θεραπείας του.
 • Έχει εξασφαλίσει ημερομηνία εξέτασης ως εξωτερικός ασθενής, σε περίπτωση που οι ιατροί θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασής του.
 • Το ραντεβού του μπορεί να το διευθετήσει/επιβεβαιώσει τηλεφωνικώς κατά τις εργάσιμες ώρες 07:00 – 14:30 στα τηλέφωνα:
  • Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας 22603550, 22603551 και 22603661
  • Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας 24800360 και 24800361

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ασθενής επιθυμεί να αποχωρήσει από το νοσοκομείο παρά τις οδηγίες των ιατρών, οφείλει να υπογράψει το έντυπο «Άρνηση για ιατρική οδηγία», φέροντας την αποκλειστική ευθύνη.

Κάπνισμα
Με βάση τον Περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) Νόμο του 2017, απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και στις εισόδους/εξόδους του νοσοκομείου. Επιτρέπεται μόνο στους καθορισμένους από τη Διεύθυνση χώρους.

Σχολείο
Στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ,  λειτουργεί και σχολείο για τα παιδιά που νοσηλεύονται και είναι   προσχολικής ή  σχολικής  ηλικίας,  αλλά είναι ευπρόσδεκτα όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται

Πιστοποίηση
Το  Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας βρίσκεται σε διαδικασία πιστοποίησης με βάση το πρότυπο ISO 15224:2017

Το Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ,  βρίσκεται σε διαδικασία πιστοποίησης με βάση το πρότυπο ISO 15224:2016.