Το καλοκαιρινούς μήνες οι ψηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένη περίοδο καταπονούν το σώμα μας και πολλές φορές το φέρνουν στα όρια του. Τα νεφρά μας, ως ζωτικής σημασίας όργανα δέχονται ιδιαίτερη καταπόνηση και η προφύλαξη τους μέσω απλών πρακτικών έχει σημαίνοντα ρόλο για την υγεία μας.
Τα νεφρά μας απομακρύνουν από το σώμα μας τις τοξικές και μη τοξικές ουσίες μέσω των ούρων, συνεπώς πρέπει να παίρνουμε όλα τα δυνατά μέτρα για να προστατεύουμε τον εαυτό μας και το σώμα μας ιδιαίτερα τους ζεστούς αυτούς μήνες του καλοκαιριού.
Μερικές σημαντικές και ταυτόχρονα απλές συμβουλές για την προστασία της λειτουργίας των νεφρών μας είναι:
- Πίνουμε άφθονο νερό. Συμβουλευόμαστε το γιατρό μας για την ποσότητα που για τον κάθε ένα μας θεωρείται αρκετή. Αυτή διαφοροποιείται σε ανθρώπους με καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια. Ένας εύκολος τρόπος για να δούμε την αφυδάτωση ή κατακράτηση νερού στον οργανισμό μας, είναι το συχνό ζύγισμα και καταγραφή του βάρους μας. Αυξομειώσεις εντός 1-2 ημέρων άνω των 2 κιλών δείχνουν αφυδάτωση (εάν καταγραφεί μείωση) ή κατακράτηση (σε αύξηση) ειδικά αν συνοδεύεται από φούσκωμα των ποδιών γύρω από τους αστραγάλους Ευάλωτοι στην αφυδάτωση είναι επίσης και οι ασθενείς που παίρνουν διουρητικά φάρμακα.
- Προσέχουμε την πίεση μας, μετρώντας την 3-4 φορές τη βδομάδα. Η πίεση το καλοκαίρι πέφτει λόγω διαστολής των αγγείων. Σε ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα για πίεση, χρειάζεται να τη μετρούν γιατί πολύ πιθανό, να χρειάζονται μικρότερες δόσεις των φαρμάκων τους για ψηλή πίεση.
- Οι διαβητικοί που παίρνουν μετφορμίνη (glucophage- χάπια για το διαβήτη) είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην αφυδάτωση. Αν αφυδατωθούν και ταυτόχρονα παίρνουν glucophage, τότε κινδυνεύουν από μια κατάσταση που ονομάζεται, γαλακτική οξέωση από μετφορμίνη και συνοδεύεται από νεφρική ανεπάρκεια. Θα το καταλάβουν εάν παρατηρήσουν ότι τα ούρα τους λιγοστεύουν και ταυτόχρονα δυσκολεύονται να αναπνεύσουν,νιώθουν αδυναμία και κόπωση. Σε μια τέτοια περίπτωση, χρειάζεται άμεσα να μιλήσουν ή να δουν τον γιατρό τους.
- Αποφεύγουμε, όσο γίνεται, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (Μ.Σ.Α.Φ) που δρουν και ως παυσίπονα. Γενικά δεν παίρνουμε φάρμακα από μόνοι μας, χωρίς συμβουλή γιατρού. Ο γιατρός προσαρμόζει (μειώνει) τη δόση του όποιου φαρμάκου, σύμφωνα με τη λειτουργία των νεφρών μας. Εάν το πάρετε σύμφωνα με τη δοσολογία που αναγράφεται στη συσκευασία, είναι πιθανό να μην πάρετε τη σωστή δόση αλλά αυξημένη εάν η νεφρική σας λειτουργία είναι έστω και σε μικρό βαθμό επηρεασμένη.
Τέλος, δεν παραλείπουμε τις αναλύσεις αίματος και ούρων δύο φορές το χρόνο καθώς η νεφρική βλάβη είναι νόσος που δεν δίνει συμπτώματα όταν είναι σε αρχικό στάδιο. Το πρώιμο στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας εντοπίζεται μόνο στα εργαστηριακά ευρήματα, αίματος και ούρων. Μια καλή περίοδος για αυτό τον έλεγχο είναι η επάνοδος στην εργασία, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Καλό καλοκαίρι και όμορφες διακοπές σε όλους!
Δρ Κυπρούλα Δημητρίου, MD, PhD, Β.
Διευθύντρια Νεφρολογίας
Νεφρολόγος- Παθολόγος
Νεφρολογική Κλινική
Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας